ez itt minek?

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

csittcsatt


[ Copy this | Start New | Full Size ]

utolsó kommentek

  • Frady Endre: @tomii: A focimeccset is élőben jó közvetíteni, mert másnapra már uncsi, hiszen tudom a végeredmén... (2012.11.29. 10:13) adásposzt / november 27.
  • rami19980402: vagyis 97-es! (2011.08.10. 12:03) 200 írás / update
  • rami19980402: a régi 1992-es 200ft-os pénzérmének mennyi az értéke kb.?? választ szeretnek minél elöbb!! köszönö... (2011.08.10. 12:01) 200 írás / update
  • ColT: Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből... ...de mibe fogadjuk, hogy az jön... (2011.05.31. 13:54) A világ vége
  • Amigarockwell: Nem szokásom kommentelni, de nehogy má!!! Az a baj, hogy semmit nem tudsz a Carmen zenéjéről! Mégh... (2010.06.11. 17:27) Kismalac, kismalac engedj be...
  • Utolsó 20

Harcsa Veronika Quartet / MR2 Akusztik

2009.06.03. 17:06 tomii



Lassan már többet foglalkozunk a zenekarral, mint bármelyik rajongói klubjuk, de hát mit is tehetnénk mást, ha egyszer az egyik leghűségesebb hallgatónk a zenekar tagja. Még ha a bőgős is az. (Vicc volt, Zoli!)

A quartet egy zártkörű koncert keretében fellépett az MR2 Akusztik című bedugatlan sorozatban, amire a hallgatók és mi is kaptunk 2-2 jegyet. Ezt a szép ajándékot számtalan poszttal háláltuk meg, melyek közül itt van most az utolsó, amit a kint rekedtek talán a leginkább vártak.
A sok mellébeszélés után itt van végre a kép és a hang is!

Itt vannak azok az írások, melyeket elolvasva mindent megtudhattatok a koncertről, a zenészekről, a zenekar elkeseredéséről és persze arról, hogy mi mit láttunk és hallottunk azon az estén. Na jó ez utóbbi, a saját élménybeszámoló csak félig készült el, de most tessék itt a második, befejező rész.

Ott hagytam abba, hogy "... Pontban nyolc órakor el is kezdődött a koncert."

Megszámlálhatatlan mennyiségű koncertet láttam 44 év alatt (még ha az első néhány év ebből a szempontból meglehetősen eseménytelenül is telt el), de ez a HVQ koncert életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. Akkor ott az esemény után, ha valaki megkérdezi, azt mondtam volna, hogy ez volt a legjobb ever, de igy néhány hét elteltével is messze a legjobb öt koncertben van.

(Ha már itt tartunk, hadd soroljam fel azt a hármat, ami egészen biztosan a top5 tagja. Egy Hobo koncert a balatonszárszói kulturházban, Szemesről átstoppolva 15 évesen; egy Neurotic koncert az Almássy téren a Club2000-ben, ahol a koncert fele áram nélkül zajlott és az volt a jobb; és David Byrne a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, amikor a koncert első felét egyedül, egy akusztikus gitárral a kézben csinálta végig.)

Ez a koncert más miatt került a legjobbak közé, mint a többi. Biztos benne van már ebben az is, hogy öreg és kényelmes vagyok meg az, hogy engem már nem könnyű lenyűgözni és ha mégis sikerül, akkor nagyon hálás tudok lenni érte. De akár így, akár úgy, ez az este megrendítő erejű volt. 
Értem én, amit Zoli magyarázott, és valószínűleg én is így éreztem volna, ha én vagyok a bőgős; ha nagyon kell, elgondolkodom azon is, amit egy nagyon (nagyon!) felkészült jazz szakértő kollégám mondott a zenekarról, miszerint túl popos és Veronika nem is igazi jazz énekesnő (nem én mondom!); és talán abban is van igazság, hogy egy ennyire komfortos és meghitt helyszín már önmagában is élmény negyven felett, de mindez együtt sem homályosítja el legendás itélőképességemet. Mindig is tudtam, hogy a zene sokmindenre a megoldás (ahogy egy zenész ismerősöm mondta, "a zene a válasz"), de ez az este újra megerősített engem ebben. Szégyen ide, szégyen oda, volt néhány pillanat, amikor annyira jól éreztem magam, hogy a könnyem csordult. 

Na de elég legyen ebből a könnyes nyálas beszámolóból, mert lassan én is abbahagyom az olvasását. 

Inkább nézzetek meg két részletet a koncertből, amit maga az MR2 rögzített és rakott ki a honlapjára, és amit én - Dávid segítségével - azonmód le is szedtem és fel is töltöttem a Youtube-ra mindenki örömére. Valahol a bal alsó sarokban ülünk mi Tibivel. 


Miközben néztem ezeket a videókat, persze eszembe jutott még sokminden a koncertről, de már nem kezdek bele, mert késő is van és mert egy nagyon fontos részéhez is érkeztünk a posztnak és nem akarom húzni az időt.

Június 2-án este került adásba a koncert szerkesztett változata, amit az MR2 valami megmagyarázhatatlan okból, szemben a többi műsornál megszokott gyakorlattal, nem rakott fel az archívumba. (Az archívum egyébként is baromi nehezen található meg, nekem csak a Bartókon keresztül sikerült.) De nyílván ők sem gondolhatják komolyan, hogy ez bármiféle akadályt jelenthet azügyben, hogy pillanatok alatt letölthető legyen száz másik helyről. Például innen a gombapresszó blogjából. 

Itt van, tessék, küldjük mindenkinek, aki szereti.

A szerkesztés és a keverés hiányosságairól majd Zoli elmondja a tutit, de annyit én is hallok, hogy a felvétel csicsereg és visszhagzik, ami biztosan indokolt rádiós szakmailag, de engem idegesít. Bár az is igaz, hogy vagy ötször egymás után meghallgattam. Tegyetek így ti is. 

A soha véget nem érő HVQ koncert beszámoló természetesen nem ért véget, de az már nem itt, hanem az adásban fog folytatódni két hét múlva, ráadásul egészen meglepő formában.

De ez még titok. Mindent a maga idejében.

42 komment · 1 trackback

Címkék: koncert hvq

A bejegyzés trackback címe:

https://gombapresszo.blog.hu/api/trackback/id/tr761161627

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harcsa Veronika 2011.06.30. 11:18:52

Adunk a kocsmáknak egy pofont! 10 állandó kérdés, 10 válasz. Ismert arcok nyilatkoznak. Név: Harcsa Veronika Születésnap: 1982. október 8. Foglalkozás: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2009.06.04. 09:37:58

No azért az érdekes hogy az első felvételnél Harcsa Veronika KVINTETT van írva, vagy én futottam át felületessen a videót, vagy egy zenész késöbb jött be. A másodiknál meg szimpla Harcsa Veronika (dehogy szimpla!!!)

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2009.06.04. 09:42:14

@pécsisrác: jó! megláttam az ötödiket, de ilyenkor a zenekar nevet változtat?

doom-beer 2009.06.04. 11:31:48

Tomi!

Nekem is az egyik legmeghatározóbb élményem volt. Talán egy koncert körözi le, egy gyémánt bálintos duó a budapest jazz clubban.
Tudjátok, nem is tudom, mennyire hálás lehetek dolgokért, hogy ott lehettem, hogy letölthetem (én is rögzítettem, majd linkelem ide, ha jobb minőségűnek találnám >amit kétlek

doom-beer 2009.06.04. 11:32:35

, hogy létezik egy olyan ember, hogy Harcsa Veronika és ennyire nagy kvalitású zenészek szegődtek mellé.
Nekem a stúdióban egy könnycsepp jött, de néha úgy éreztem, elragadnak az érzemek, amiket veron közvetít és úgy éreztem magam, mint egy kamasz fiú, aki egy óra alatt 10x éli meg az "élete legnagyobb szerelme", "legnagyobb szerelmi csalódása", stb. érzést. Jó, most én is befejezem az ömlengést, de... csak mert muszáj.

doom-beer 2009.06.04. 11:36:58

Ja.. és Zoli!!

A stay-ben ti pont ilyen hangosra terveztétek a tépkedés hangját?

tomii 2009.06.04. 11:39:53

@doom-beer: Linkeld csak, akármilyen is a minősége. A tépkedésről én is gondoltam, hogy megírom, milyen gusztustalanul felturbózták, de majd meghallgatjuk Zolit erről.

GhostPunk 2009.06.04. 12:07:05

Első dolgom volt gyorsan végigpörgetni a koncertet, hátha itt lesz Too Early magyarul, de sajnos nem:/ Esetleg nincsen valakinek meg ez a szám? Már fél éve kutatom teljesen eredménytelenül. Próbáltam koncerten felvenni, de nem sikerült jól. Hátha az igentisztelt Gombapresszó tudna segíteni:)

Eddig a videókat néztem/hallgattam meg, varázslatos.

tomii 2009.06.04. 12:10:28

@Golan Trevize: Na végre még valaki, aki a magyar szöveg felé löki a művésznőt! A rádióban nem volt magyarul, viszont a Fonóban legutóbb igen, és koncert után épp ezt mondtam Zolinak, hogy egy egészen új világ nyílt meg azt a dalt magyarul hallgatva.

Megpróbálok szerezni tőlük egy felvételt, bár mostanában nem lehet semmire se jutni velük, mert a MÜPA-ra készülnek.

tomii 2009.06.04. 13:22:56

A hely és az idő szűkössége miatt kimaradt néhány fontos dolog is a beszámolóból. Például az, hogy Gyémánt Bálint for president!!!

Hitchiker 2009.06.04. 14:03:37

a rádióban hallgattam meg a koncertet és egyből fel is vettem de azóta 3 dolog érdekelt igazán
1. hátha meg van valakinek jobb minőségben
2. hogy az első szám címe amit játszottak mert egyszerűen sehol sem találtam (gondolom ez volt a papírtépős ami stay-nek lett megnevezve egy fentebb lévő kommentben)
3. illetve egy videó felvétel az egyik számról ami elérhető a youtube-on a koncertről (ezt könnyebb linkelni, letölteni mint azt ami az mr2 oldalán van)

most mindháromra segítséget, választ kaptam
köszi


(ha nem gond azért megkérdezném hogy ez a felvétel milyen forrásból van meg mert sajnos egyik akusztik műsoros felvétel sem elérhető az archívumba mert csak sugárzási joggal rendelkezik a rádió)

tomii 2009.06.04. 14:14:03

@Hitchiker: Azért vagyunk, hogy segítsünk. A kapcsolatomat viszont nem nevezhetem meg, mert ha megnevezném, meg kéne ölnöm. Annyit azért elárulok, hogy a rádió minden (minden!) joggal rendelkezik.

Hitchiker 2009.06.04. 14:18:09

@tomii: köszönöm azért, akkor megpróbálok arra felé is keresni (csak néhány felvétel hiányzik és eddig is fel-fel bukkantak azért itt-ott)

tomii 2009.06.04. 14:19:49

@Hitchiker: De mit is keresel pontosan?

Hitchiker 2009.06.04. 14:21:57

leginkább a kiscsillag felvételét, a többi mind meg van ami érdekelt (zuboly, suhancos, stb)

tomii 2009.06.04. 14:23:55

@Hitchiker: Megpróbáljuk, aztán ha van, szólunk.
Te nem szeretnéd velünk megosztani velünk, ami neked van?

Hitchiker 2009.06.04. 14:30:41

persze, örömmel, ha adtok egy email címet a hétvége folyamán eltudom küldeni amint ahhoz a géphez jutok amin vannak (meg persze h melyik érdekel titeket azt mondjátok majd meg, amber smith, kolin és a már említett kiscsillag nincs meg a vizsgaidőszak miatt)
de túl jó minőséget ne várjatok (egy winamp pluginnal lettek felvéve)

GhostPunk 2009.06.04. 15:16:27

@tomii: Abszolút, minél többet magyarul. Amikor én először hallottam a Too Earlyt magyarul, még meg is könnyeztem, annyira szép volt. Azt hiszem az új lemezbemutatón volt.

Fantasztikus lenne, ha tudnál szerezni egy felvételt:) Szeretnélek megkérni, hogy akkor egy üzenetet is küldj nekem itt a profilon keresztül, hátha nem mostanába sikerül, és addigra nem olvasom gyakran ezt a bejegyzést.

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2009.06.04. 15:21:49

@Hitchiker: engem egy Hollywoodoo mindenképpen.

Hitchiker 2009.06.04. 16:14:10

@pécsisrác: horvathvcs@freemail.hu (ezen az email címen elérsz és akkor elküldöm válaszként amint lehetőségem lesz rá)

doom-beer 2009.06.04. 19:20:07

@Hitchiker: Az első szám címe, amit kérdeztél a U2-tól a stay.

@mindenki: még ma letölthető lesz az én felvételem is.

doom-beer 2009.06.04. 20:21:25

Na:
ftp.uw.hu
user: doombeer
pw: doombeer

- innen letölthető az én verzióm.

A kérdések sokasodnak, tomi: nem tudnád a kedvemért legalább 192 kbs-os (ideális esetben 256) mp3-ban felrakni? elég lenne 24 órára is... Tudom, hogy hit kérdése, hogy hallható-e, meg miegymás, de a lelkemnek jót tenne...:)

tomii 2009.06.04. 23:47:04

@doom-beer: Ez van, amit felraktam.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.06.05. 05:59:45

Tomii, köszönjük, hogy megszerezted és megosztottad a felvételt!

A Magyar Rádiónak pedig egy kövér elégtelent adok a minősíthetetlenül pocsék hangminőség miatt. Ennél akár jobbat fel lehetett volna két mikrofonnal és egy laptoppal.

Magyar Rádió nem tudja hogyan kell hangot rögzíteni? Ezt nem igazán bírom megérteni.

tomii 2009.06.05. 11:54:18

Jólesik fürdőzni a dicséretekben, de nem én szereztem meg a felvételt, én csak addig erőszakoskodtam, amíg meg nem lett.

Szerintem nem a rögzítéssel voltak gondok, hanem az utólagos keverés során gondolták úgy, hogy egy kicsit kereskedelmirádiósítani kell ezt az egyébként meglehetősen finom, rádiós szempontból talán túlságosan is finom zenét. Hiba volt. Eltünt az a bensőséges hangulat, ami a koncertet jellemezte.

doom-beer 2009.06.05. 12:20:07

@tomii: ott a pont. Csak az a baj, hogyha már mi is halljuk, akkor mit gondolhatnak a zenekarban?:S

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2009.06.05. 13:36:36

@tomii: hát mondjuk ez az idegesítő visszhang azért kár volt rá (és nem hiszem hogy ettől kereskedelmi jellegűbb lenne)

BassJazz · http://www.myspace.com/olahzoltan 2009.06.06. 13:10:59

Most jutottam oda, hogy tudok reagálni a felvetett dolgokra, olvasom sorban a hozzászólásaitokat előröl, és írom ami az eszembe jut:

"Harcsa Veronika Quartet" angolosan, és Nem kvartett vagy kvintett. ki szoktunk egészülni Gyémánt Bálinttal, de akkor hivatalosan "HVQ +GyB"... A rádiósok sajnos nem így írták a vedeora, pedig Veronika mindig így szokta kérni.
A tépkedés hangját nem így terveztük, nincs beleszólásunk ezekbe a dolgokba, ez egy külön szakma, szóval a hangosítás, a világítás, és a keverési arányok stb. nem a mi asztalunk. Mi lejátszottuk a koncertet, mintha egy kis klubban lettünk volna. Tomi tud talán tud véleményt alkotni, hogy milyen volt ott élőben a hang, és milyen a felvételen. Én sajna nem tudok, hiszen nem kívülről hallottam a koncertet. Én belső zenekari hangot hallottam a monitorokból, az teljesen más, az amolyan "munka hang", nem HiFi élmény.. A külső kimenő hang, a stúdiófelvétel, és monitorozás szempontjából teljesen a technikusok, és a hangmérnökök "kezében vagyunk"...
Magyar szöveg: Sok visszajelzést kaptunk már ezzel kapcsolatban.. Veronika kreatív személyiség, most a HVQ-n kívül rengeteg dologban van benne egyidejűleg (filmzene, duo fellépések, Erik Sumo, Nicola Conte, és még több más is, amire nem térek ki) A mostani időszakban, vagyis ebben az évben biztosan nem, de jövőre szóba jött, hogy fog énekelni magyarul.. Hogy ezt milyen körülmények között teszi majd, a HVQ-val, vagy más formációban, és saját anyag lesz, vagy más, ezt még fedje homály. Pillanatnyilag a következő közelebbi feladatokra koncentrálunk, mint pl, MűPa koncert közeledő fesztivál fellépések, szeptemberben pedig Japán miniturné.
A felvétel forrása: Egy rajongó felvette a rádióból, bedigitalizálta, és feltette a Facebookra. Mi minden jogunkról lemondtunk a rádió javára, nem kaphatunk belőle saját részre sem a stúdiófelvételből. Azt hiszem nekünk sem lesz meg máshogyan, mint ahogy ti innen a Gombapresszó oldaláról le tudjátok tölteni..
Köszi Tomi az HVQ témában írt összes bejegyzésért!

üdv

tomii 2009.06.06. 23:56:19

Minthogy minden jegy elkelt a MÜPA fellépésre, ezért aztán várjuk a beszámolót!

gyufa-gyuszkovar 2009.06.16. 16:11:59

Sziasztok!
Oláh Zoli biztatott, hogy kommenteljek, hát most megkapjátok. Ezt vehetetitek fenyegetésnek is!
Elsőként egy korábbi HVQ koncertélményemet osztanám meg. Bécsben történt a Collegium Hungaricumban volt 2008 elején. Jó előre foglaltam jegyet, így az első asztaloknál kaptunk helyet. Amikor beléptünk, csak Veronika volt a teremben, pont az asztalunk előtt. Bemutattam a barátaimat és beszélgetésbe kezdtünk, mintha évek óta ismernénk egymást, pedig a -Dedikálnád a lemezt? és a -Nagyon tetszett a koncert! mondatokon túl, nem folytattunk komoly eszmecserét. Majd Veronika elnézést kért, merthogy sminkelnie kell és beénekelni. Mondtam, semmi gond, végül is a Te koncerted, mi most nem játszunk. Aztán a szokásos minőség következett. Az elektromos zenén edződött dj barátom, aki még sohasem volt jazz koncerten, csak annyit mondott: genius. A másik vájtfülű haver meg nem győzött jelzők után kapkodni. Összefoglalva 10 skálán 11.
Ugyanitt volt még egy érdekes jelenet. Nézem Balaho Attila kottáját, de általános iskolás ének-zene emlékeim szerint nem így néz ki egy kotta. Mi lehet az? Leginkább egy adóbevallás formanyomtatványhoz hasonlított. A koncert után megkérdeztem és megnéztem közelebbről. Veronika sajátkezűleg írt műbejelentő lapja volt. Persze csak az akkordokkal. Attila megoldotta, ahogy a jó szakember mondja: majd improvizálunk.

tomii 2009.06.16. 16:19:23

@gyufa-gyuszkovar: Te egy igen merész rajongó vagy. Aztán miért pont Bécsben?

gyufa-gyuszkovar 2009.06.17. 20:05:23

@tomii: Akkoriban Sopronban dolgoztam és közelebb volt, mint Budapest. Ez volt a prózai oka. Igazából úgy érzem fílinges dolog Bécsbe menni koncertre, és remélem örültek neki a zenészek is, hogy "követjük" őket. Sajna Japánba már nem volt lehetőségem...
Most pénteken este nyolctól az estiskola rádióban (yp.tilos.hu:8000/estiskolaradio.m3u) összeraktam egy HV műsort, majd linkelem, ha meg lesz az archívumban.

gyufa-gyuszkovar 2009.06.17. 20:52:24

@tomii: Az a jó a Magyar Rádióban, hogy ott rohadnak meg az eredeti mesterszalagok a pincében, de nem adnák ki a világért sem. Nem értem mitől félnek? Meghallja az utókor? Vagy véletlenül fennmarad? Vagy másnak is tetszik? Iszonyat jó anyagok vannak és még lehetenek, jazz, komolyzene stb.
A hangmérnöki teljesítmény színvonal alatti, legalább is ami a rádióban lement. A hanghullámok teteje levágva... iszonyat. A treble potméter meg kitörött?

tomii 2009.06.18. 14:06:31

@gyufa-gyuszkovar: Aha. Szóval te az estiskolás Gyufa vagy :) Isten hozott.

sannyi · http://sandf.blog.hu/ 2009.08.24. 12:42:32

Sziasztok,

A koncerten elhangzott számok listáját leírnátok? Előre is köszönöm!

tomii 2009.08.24. 12:47:56

@zjj: Arra sem emlékszem, hogy tegnap mi történt velem, nem hogy egy hónapokkal ezelőtti koncert tracklistájára! Bár az is igaz, hogy valahol megvan még Gyémánt Bálint puskája, amin ott voltak a számok sorrendben, de nem emlékszem, hova tettem.

De majd megkérdezem bőgős barátunkat, hogy nem emlékszik-e. (Nem fog.)

sannyi · http://sandf.blog.hu/ 2009.08.24. 22:34:09

@tomii: Meghajtom magam jóságod előtt!

sannyi · http://sandf.blog.hu/ 2009.09.09. 08:24:27

Összehallgattam a koncert tracklistáját. Remélem teljes, felajánlva a köz javára:
Stay
But i' Not
What is Our Love For
You
Thousand Lovers
Come as you are
Play me , Play me
Red Baggage
Cicadal
Give me one reason
To Early
A tévedésekért, elírásokért mindenkitől elnézést kérek!

ph0t0 2009.10.16. 22:44:26

Sziasztok,

a Too Earlyt magyarul én is hajtom, egy kézi felvétellel nemsokára tudok majd szolgálni, ha a köz igényt tart rá. A Kanizsai Jazzfesztiválon énekelte magyarul, amit az MR3 Jazzesek fel is vettek, így az valamikor adásba is fog kerülni (persze nem tudom mit vágnak ki és mit nem, mert a napi nyers idő 50 perc, a koncert meg majd másfél óra volt).

Ámde mindenki ellénében meg kell védenem a rádiósokat, mert volt már szerencsém pár anyagukat hallani nemcsak rádióban. Le a kalappal előttük, hiszen a rádió az csak rádió, semmi audiofil élményt ne próbáljatok keresni benne. Jómagam műholdról szoktam felvenni néha DA konverzió nélkül, és ott nem szólnak rosszul.

Doombeer: sajna már nem tudok hozzáférni az ftpdhez, már nem működik?

Üdv,
G

aranyláz 2009.12.27. 19:45:37

Sziasztok, én is felvettem pár részt az akusztikból, de van olyan, amit nem tudtam. Megvan a Harcsa Veronika, Kiscsillag, Frenk és a Zuboly, ezeket szívesen megosztom azzal, akinek kell. Nekem a Takács Eszter kéne, meg a Ferenczy Gyuri. Ide írhattok: borges2@freemail.hu üdv, Gábor
süti beállítások módosítása