ez itt minek?

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

csittcsatt


[ Copy this | Start New | Full Size ]

utolsó kommentek

  • Frady Endre: @tomii: A focimeccset is élőben jó közvetíteni, mert másnapra már uncsi, hiszen tudom a végeredmén... (2012.11.29. 10:13) adásposzt / november 27.
  • rami19980402: vagyis 97-es! (2011.08.10. 12:03) 200 írás / update
  • rami19980402: a régi 1992-es 200ft-os pénzérmének mennyi az értéke kb.?? választ szeretnek minél elöbb!! köszönö... (2011.08.10. 12:01) 200 írás / update
  • ColT: Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből... ...de mibe fogadjuk, hogy az jön... (2011.05.31. 13:54) A világ vége
  • Amigarockwell: Nem szokásom kommentelni, de nehogy má!!! Az a baj, hogy semmit nem tudsz a Carmen zenéjéről! Mégh... (2010.06.11. 17:27) Kismalac, kismalac engedj be...
  • Utolsó 20

A világ vége

2009.03.05. 19:06 tomii

Hiába is írta időmilliomos apuka valahol valamelyik poszthoz, hogy a világnak nincsen vége, az én pattanásos tinédzser lelkem azt súgja, hogy de de. Ott van az bizony valahol. Csak azok tagadják a létét és igyekeznek mindenféle hajánál fogva előráncigált elméletet a helyébe rakni, akik félnek már a puszta gondolatától is annak, hogy van egy hely, ahol leülhetünk a valami peremére és a semmi felett lóbálhatjuk a lábunkat. Messze van, elismerem, de egy pár jó bakancs és egy iránytű csodákra képes. 

A National Geographic Channel - a tv paprika mellett - az egyetlen olyan televízió adó, ami miatt érdemes áldozni szoba antennánk kiváltására. Valamikor egy hónapja sugározta az Utazás az univerzum peremére című dokumentumfilmet (?), ami nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy elvisz minket oda, ahol már nincsen tovább. A világ végére. Elindulunk barátságos és meghitt szülőbolygónkról, és végig látogatva a létező világ minden zugát elérkezünk oda, ahol már hiába meresztjük a szemünket. 

Nem áltatok senkit, nincs hepiend a végén. Sőt! Közben sem. A film nem egy kellemes családi mozi, hisz még egy meglett felnőtt férfi embertől sem várható el, hogy anélkül nézze végig, ahogy egy fekete lyuk megeszik egy csillagot, hogy közben ne homályosodna el egy pillanatra a látása (persze csak úgy, hogy a gyerekek ne lássák).

Felkavaró, de kötelező. Vagy épp ezért. Tessék mindenkinek megnézni! Szerénységre, arányérzékre és tiszteletre nevel. Akaratlanul is elcsendesedünk közben, és utána sokáig úgy is maradunk.

(Ha gyerekekkel nézzük, készüljünk fel arra, hogy a kis nyomik sírva alszanak el egy hétig, vagy legalábbis igénylik, hogy elalvás előtt fényévekről, végtelenről és elmúlásról beszélgessünk velük. Ez nem könnyű, tekintve, hogy épp készültünk sírva elaludni.)


A film többféle minőségben és kiszerelésben is hozzáférhető. 

A youtube-on - részekre darabolva - megtalálható kétféle formában is, az eredeti angol szöveggel és Alec Baldwin tolmácsolásában is. (Az első jobb.) Ezeknek a képi minősége természetesen meg sem közelíti az eredetiét, márpedig az, hogy minden jól látható legyen, ezesetben különösen fontos. Arról nem is beszélve, hogy még egy jó közepes angol tudás is elégtelen ahhoz, hogy a szövegre figyelés ne vonja el a figyelmünket attól, amit látunk. 

Szerencsére több helyen is hozzáférhető a magyar szinkronnal ellátott változat és bár ezek beszerzése kissé időigényes, én mégis erre biztatok mindenkit. Ráadásul Szersén Gyulát a jóisten is ennek a filmnek a szinkronizálására teremtette. 

Itt egy olyan példány, amit már én is letötöttem és kipróbáltam, tehát működik.
Itt pedig egy másik, ami csak egy rövid adategyeztetés után tölthető le, így aztán jobb, ha rögtön a közvetlen linkeket másolom ide (ezt még nem próbáltam):

part1 part2 part3 part4 part5 part6 part7 part8 sfv

Az igazán szerencsések persze azok, akik nagy magabiztonsággal beszélik az angol nyelvet, továbbá az USA-ban vagy Kanadában élnek, mert ők megrendelhetik a filmet DVD vagy BlueRay formátumban is. 

Na menjetek!

8 komment

Címkék: film letöltés csillagászat

A bejegyzés trackback címe:

https://gombapresszo.blog.hu/api/trackback/id/tr15983763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.03.06. 18:45:19

Köszi, hogy megkerested a fájlokat! reméljük újra le fogják adni a TV-ben, többször is meg lehet nézni, lenyűgözőek a képek.

Az univerzumban véges mennyiségű anyag van, tehát a világ nem úgy végtelen, hogy akármeddig megyünk, mindig új galaxisokat találunk, hanem úgy, hogy nincsen széle ami elválasztaná a semmitől. Minden pontja egyben középpont is, ha elég sokáig megyünk, ugyanoda jutunk vissza (mint például egy gömb felületén 2 dimenzióban).

Ezt mindennapjaink alapján szerzett intuícióval nem lehet megérteni (mint ahogy a relativításelméletet és a kvantummechanikát sem), csak számításokkal és modellekkel. Én sem értem, én is csak a tudósok által hozott konklúziót ismétlem.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.03.06. 18:46:32

It van egy másik hasonlóan észbomlasztó sorozat:

Stephen Hawking: Master of the Universe
www.youtube.com/watch?v=YxxbXgo7IVw

F.Egon · http://kozossegek.inda.hu 2009.03.06. 20:30:14

"Felkavaró, de kötelező. Vagy épp ezért. Tessék mindenkinek megnézni! Szerénységre, arányérzékre és tiszteletre nevel. Akaratlanul is elcsendesedünk közben, és utána sokáig úgy is maradunk."


Elvezet a természet és a hozzá tartozó természeti jelenségek elmélyült megfigyeléséhez, megértéséhez.

F.Egon · http://kozossegek.inda.hu 2009.03.06. 20:44:59

National Geographic Channel

2009 március 14.szombat

16.00 Kozmikus szörnyek
17.00 Pusztuló univerzum
18.00 Utazás az Univerzum peremére

tomii 2009.03.07. 01:59:23

Remélem, mindenkinek ott a naptárjában, hogy egy hét múlva a natgeo vetíti a filmet!!!

Skywalker Károly 2009.03.07. 15:18:37

Amíg nem látjuk
a kozmosz szélét, addig
nem tudunk semmit.


Ezt egy hete írtam (nem most), és tényleg ez az első a legutóbbi haiku óta :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.31. 13:54:34

Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből...

...de mibe fogadjuk, hogy az jön ki, hogy a világ vége tkp. az, hogy nincs vége... nem igazán tudom megfogalmazni, de nekem pont a fekete lyuk időhorizontja jut eszembe ilyenkor. Eléggé megfoghatatlan az is és a "világvége" is.
süti beállítások módosítása