ez itt minek?

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

csittcsatt


[ Copy this | Start New | Full Size ]

utolsó kommentek

  • Frady Endre: @tomii: A focimeccset is élőben jó közvetíteni, mert másnapra már uncsi, hiszen tudom a végeredmén... (2012.11.29. 10:13) adásposzt / november 27.
  • rami19980402: vagyis 97-es! (2011.08.10. 12:03) 200 írás / update
  • rami19980402: a régi 1992-es 200ft-os pénzérmének mennyi az értéke kb.?? választ szeretnek minél elöbb!! köszönö... (2011.08.10. 12:01) 200 írás / update
  • ColT: Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből... ...de mibe fogadjuk, hogy az jön... (2011.05.31. 13:54) A világ vége
  • Amigarockwell: Nem szokásom kommentelni, de nehogy má!!! Az a baj, hogy semmit nem tudsz a Carmen zenéjéről! Mégh... (2010.06.11. 17:27) Kismalac, kismalac engedj be...
  • Utolsó 20

Biryani

2009.05.22. 00:07 golyagilicze










Felderengett előttem Tomi heroikus küzdelme a kacsával, ezért hát talán nem veszi rossz néven a nyálas olvasó, ha írok egy kicsit a gasztronautikai utazásomról, mely, ha csak pár órára is, de visszavitt Indiába.




Először pár szó az indiai ételekről általában. India hihetetlen nagy és változatos ország, azonban ételei egyvalamiben igencsak hasonlítanak egymásra: irdatlanul fűszeresek, ráadásul csípősek - ez a két fogalom itt nagyjából egy és ugyanaz, vagyis nincs külön "hot" és "spicey", csak "veri pájszi!". A másik érdekes dolog, hogy a hindu alapjában vegetáriánus vallás, legalábbis a legfelső kaszt teljesen vega, és jellemző, hogy a szent helyek környékén (olykor az egész városban) nem lehet húst kapni. Éppen ezért, általában ha jó húsételt szeretne enni a jámbor utazó, jobb, ha megirányoz egy mecsetet, és a muszlim negyedben megkapja amit a mohó bele kíván. Ami húsételt Indiában ettem, ahhoz volt valami köze a mohamedánoknak - nincs ez másképp a biryanival sem, melyet a muszlim hódítók hoztak be a hindu konyhákba. Olyan hadtápféle volt: összerakták a húst meg a rizst, betették egy cserépedényben a tábortűz alá, lenyomtak egy rakoncátlankodó városkát, és mire visszajöttek, kész volt a vacsi.

A biryani magyarul rizseshúst jelent, csak flancosabb így írni. Persze nem akármilyen rizseshús, kell bele egy szekérderéknyi fűszer, és az se mindegy, hogy készíti el az egyszeri szakács. Mivel csak az eredményt ismertem, az elkészítés pontos módjáról fogalmam sem volt, gondoltam, megkérem Gugli barátomat, hogy segítsen. Ezt kaptam:
 


A videó pedig, amellett, hogy informatív volt, elvezetett egy nagyszerű webhelyhez (http://www.vahrehvah.com) ahol hihetetlen mennyiségű, videóval illusztrált indiai receptre leltem, valóságos aranybányára! Nem tudom, itthon van-e ilyen oldal, de kellene, az biztos!

 

A felvételen megmutatkozik az indiai konyha igazi arca - gyakorlatilag a csirkehússal megegyező tömegű fűszer kerül a pácba, köztük olyanok is, melyeket csak különleges helyeken (például itt: http://www.exoticindia.hu/) lehet beszerezni. Az elkészítés egyébként nem vészesen trükkös, összekeverjük a csirkét egy fűszeres-joghurtos-olajos páccal, aztán erre rárétegezzük a félig(!) főtt rizst, majd az egészet minél lassabb tűzön megsütjük. (A videó szakácsa nyílt lángot használt, én azonban más forrásokból kiindulva egyesítettem a magyar és az indiai módszereket és egy Pataki-féle cseréptálban 150 fokon kb. 1 óra alatt készítettem el a biryanimat.)

 

Két ponton bukhatunk el: egyrészt a fűszerek beszerzésén (nekem sem volt meg minden), másrészt a rizs félig főzésén. A sütés idejét annyira nem kell kicentizni, igen nehéz valamit 150 fokon egy cseréptálban odasütni.

 

Végül a fogadtatásról. Első körben én kóstoltam meg. Az íze hasonlított az Indiában kóstolt jobbfajta biryanikhoz, a rizst kicsit túlfőztem (a szarvasi A rizs után a basmati kicsit más eredményt adott, különösen hogy most a recept szerint előbb beáztattam, majd forrásban levő vízbe tettem), a hús omlós lett, bár kicsit tovább hagyhattam volna a pácban, összességében az egész olyan jó-közepesre sikerült indiai viszonylatban. A családi teszt vegyes eredményt adott: öcsémnek csípős volt (hehe, sose menjen Indiába), viszont hároméves unokahúgomnak nagyon ízlett, már amennyit engedtek neki enni belőle. Végül a maradékot (vagyis a nagyobb részt) elvittem egy partira, ahol ki tudja hány sör után szinte mindenki el volt ragadtatva tőle.

 

A legnagyobb dicséretet egy tavaly Indiában járt barátomtól kaptam, aki beleszagolva a tálba csak annyit mondott: "Ismerős illat, már érzem is, hogy felbolydult a gyomrom..."

6 komment

Címkék: india gasztro

A bejegyzés trackback címe:

https://gombapresszo.blog.hu/api/trackback/id/tr591136597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vw · http://vladimirwoodstock.hu 2009.05.22. 14:00:24

Most már csak azt várom, mikor ajánlja fel valaki egy indiaifűszer-kereskedő telefonszámát a 2hetnewyorkban.blog.hu-n. (Van egy Beckenbauer-dedikálásos labdám cserébe!)

Több golyagiliczét (és Indiát) a Gombapresszóba!

tomii 2009.05.22. 14:30:52

20 hozzávaló??!!!

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2009.05.22. 14:52:42

@vladiwoodstock: Kösz a bizalmat, ha minden igaz, lesz még India

@tomii: sok vagy kevés? :)

tomii 2009.05.22. 15:47:10

Baromi sok. Annyi idő alatt, míg összeszedem öket, megjárom Indiát oda-vissza.

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2009.05.22. 15:58:47

Való igaz, sok, de egy jó fűszerboltban ott vannak egymás mellett (a Szép kis Indiában még nem voltam, de elvileg ott mindegyiket meg lehet venni). Maga a recept viszont nem bonyolult, mindent összeöntesz, megkevered, oszt' jónapot.

catjohnnie 2009.08.25. 10:21:25

Nagyon jó fej ez az indiai séf, mosolygós, és látszik, hogy könyvből tanulta az angolt:) Nagyon fasza ez a videós recepttár egyébként, alkalmazni fogom. Bár kell egy kisebb vagyon mire az ember beszerez minden fűszerből egy zacskóval. A legdrágábbak viszont kihagyhatatlanok persze a friss fűszerek. A Szép Kis India egyébként egy jó kis bolt, én mindig ott vásárolok, ha vásárlok, bár mostanában inkább magyar konyháztam.
Ja, és még egy info a rizshez: volt szerencsém bekerülni egy céghez, ami rizst importál külföldről, és elmondom, hogy bár a basmati kétségkívül a legfaszább, legggusztusosabb, legjobb állagú, legsatöbbibb, léteznek hasonlóan jó rizsek a világnak azon a fertályán, amikre éppen most adtam le a rendelést (hosszas alkudozás után "insallah, my friend, my brother, god bless you és egyéb hízelgések után sem hagytam magam:). Remélem 2 hónap múlva már vehetsz majd itthon. Tervezek kimérőset is, szerintem nagy sikere lesz. Legszívesebben én csinálnám saját vállalkozásban, de hát nincs 5 millióm rá:) NA ennyi, üdv
süti beállítások módosítása