ez itt minek?

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

csittcsatt


[ Copy this | Start New | Full Size ]

utolsó kommentek

  • Frady Endre: @tomii: A focimeccset is élőben jó közvetíteni, mert másnapra már uncsi, hiszen tudom a végeredmén... (2012.11.29. 10:13) adásposzt / november 27.
  • rami19980402: vagyis 97-es! (2011.08.10. 12:03) 200 írás / update
  • rami19980402: a régi 1992-es 200ft-os pénzérmének mennyi az értéke kb.?? választ szeretnek minél elöbb!! köszönö... (2011.08.10. 12:01) 200 írás / update
  • ColT: Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből... ...de mibe fogadjuk, hogy az jön... (2011.05.31. 13:54) A világ vége
  • Amigarockwell: Nem szokásom kommentelni, de nehogy má!!! Az a baj, hogy semmit nem tudsz a Carmen zenéjéről! Mégh... (2010.06.11. 17:27) Kismalac, kismalac engedj be...
  • Utolsó 20

Steve Jobs magyarul

2009.06.05. 00:07 tomii

Nyakunkon az Apple fejlesztői konferenciája, amit ugyan még nem a lábadozó Steve Jobs nyit meg, de amivel még így is tele lesz a világsajtó napokig, hetekig. Akár ez is lehetne az apropója ennek a posztnak, de történt valami, ami kifejezetten a mi magyar szivünknek kedves.

A számtalan Steve Jobsról szóló könyv közül az egyiknek, állítólag a legjobbnak, megjelent a magyar fordítása.

"Ez a könyv olyasvalaki titkos életéről szól, aki a legnagyobb hatású ember a technológia világában. Fölényes, előrelátó, despotikus és zseniális. Ki más lehetne az, mint aki három olyan meghatározó iparágban hagyta ott a kézjegyét, mint a számítástechnika, zeneipar és animációs filmek. Kevés olyan vállalkozó van, aki oly rövid idő alatt egy garázsvállalkozásból a világ vezető technológiai cégét építi fel. Azt, hogy ez hogyan sikerülhet egy kis intelligenciával, pimaszsággal, elszántsággal és némi ellenállhatatlan bájjal ötvözve, megtudhatjuk a könyvből." (A kiadó)

Én ezt a könyvet olvasom napok óta minden este és éjjel, az utolsó két alkalommal egészen napfelkeltéig. Igen nehezen lehet letenni. Amit eddig részletekben, felületesen, vagy éppen sehogyan sem tudtunk ebből a grandiózus történetből, az most mind itt van részletesen, érdekesen elmesélve, ráadásul egészen kiváló fordításban. És ha már itt tartunk, hadd említsem meg az egyik fordítót, aki nem mellékesen az egyik kedvenc Apple viszonteladóm, sőt még egri is. Birincsik Józsefről van szó, egy kedves halkszavú fiatalemberről, a MacMagazin és a Macbolt megalkotójáról.

Egyetlen fájdalmam van csak a könyvvel kapcsolatban, de az nagy. Minden alkalommal, amikor a kezembe veszem, elmorzsolok egy könycseppet amiatt, hogy egy ilyen különleges, a megszokott szabályokat felrúgó emberről szóló könyvnek hogyan lehetett ennyire átlagos, unalmas borítót tervezni. És ez most több mint szakmai ártalom, mert bár való igaz, hogy nem szívesen veszek meg csúnya könyvet, de ebben az esetben szinte üvöltő az ellentmondás a belső és a külső között.
Nincs most itt a helye annak, hogy szakmai részletekbe bocsátkozzam, inkább mutatok egy olyan borítót, ahol ugyanaz a formátum, a betűtípus, sőt még a felhasznált kép is szinte ugyanaz, és mégis egy egészen más minőség született belőle.

Na de hagyjuk most a sopánkodást, inkább örüljünk annak, hogy ez a könyv megszületett. 

Na megyek olvasni...
 

 

4 komment

Címkék: apple steve jobs

A bejegyzés trackback címe:

https://gombapresszo.blog.hu/api/trackback/id/tr121164609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.06.05. 06:06:27

A borító lehet hogy unalmas, de szerintem figyelemfelkeltő olyanoknak mint mi, akiknek a retinájába már beégett a megharapott alma kontúrja.

Két éves fiamon lepődtem meg a minap, hogy almaként azonosította a laptopon levő stilizált logót. Pedig ez a két dimenziós ábra valójában nem igazán hasonlít egy gömbölyű piros almára.

Már az iPhone csúszkáját is kiismerte, és programokat is el tud indítani, meg szokta nézni az időjárást. Azt hiszem, jó irányba haladva kezdi az életét! :-)

tomii 2009.06.05. 11:50:08

Nem a borító a figyelemfelkeltő, hanem az Apple logó kiváló. De még azzal a fotóval is lehetett volna egy sokkal izgalmasabb tipográfiát készíteni. De nem akarom én itt szidni a könyvet, mert ami belül van, az mindenért kárpótol. Ja és azt el is felejtettem mondani, hogy a magyar kiadás több, mint az eredeti amerikai, mert a vége tovább lett írva napjainkig, tehát te is jobban teszed, ha ezt olvasod ott San Diegoban :)

A fiadat sikerült az egyetlen helyes irányba fordítva elindítanod. Itt náluk sincs ez másképp. Misi fiam minden egyes alkalommal sírva fakad, ha egy windows elé kell ülnie. Sajnos a magyar iskolákban még csak nem is hallottak az Apple gépekről, így naponta éri ez a sokk.

tomii 2009.06.06. 02:12:47

brékingnyúz: Még az is lehet, hogy ő vezeti.

tomii 2009.06.09. 01:01:48

Nem volt ott. Vagy ha ott is volt, nem jelent meg.
süti beállítások módosítása