ez itt minek?

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

csittcsatt


[ Copy this | Start New | Full Size ]

utolsó kommentek

  • Frady Endre: @tomii: A focimeccset is élőben jó közvetíteni, mert másnapra már uncsi, hiszen tudom a végeredmén... (2012.11.29. 10:13) adásposzt / november 27.
  • rami19980402: vagyis 97-es! (2011.08.10. 12:03) 200 írás / update
  • rami19980402: a régi 1992-es 200ft-os pénzérmének mennyi az értéke kb.?? választ szeretnek minél elöbb!! köszönö... (2011.08.10. 12:01) 200 írás / update
  • ColT: Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből... ...de mibe fogadjuk, hogy az jön... (2011.05.31. 13:54) A világ vége
  • Amigarockwell: Nem szokásom kommentelni, de nehogy má!!! Az a baj, hogy semmit nem tudsz a Carmen zenéjéről! Mégh... (2010.06.11. 17:27) Kismalac, kismalac engedj be...
  • Utolsó 20

II. János Pál titkos élete

2009.08.18. 14:36 tomii




Ma este feltöltöm a tegnap reggeli kicsinyített fagyizót a podcastra és ide az archívumba is, hogy valamelyest csökkentsem az elmaradt adások okozta égető hiányérzetet.

A műsorban sok más mellett szó esett a pápaság intézményéről illetve arról, hogy II. János Pál még pápa korában is rendszeresen síelt. Ezt hitetlenkedve fogadtuk, ráadásul egy hallgató mondta, így nem ártott utánanézni. 


Nos, a hallgatónak tökéletesen igaza volt. II. János Pál pápa több mint 100 titkos gyalog- illetve sítúrán vett részt az olasz hegyekben. Erről egykori titkára, Stanislaw Dziwisz lengyel püspök mesél az Életem Karollal (A Life with Karol) című könyvében.

A püspök, aki 38 éven keresztül volt János Pál személyi titkára, azt írja, hogy a fiatal korában megszállott síelő és túrázó pápa, gyakran érezte magát bezárva a Vatikánba.

1981 telén történt, hogy a pápa, titkárával és további két lengyel segítőjével úgy döntött, hogy a Castel Gandolfoban lévő pápai villából kiszöknek a hegyekbe. A feltűnés elkerülése végett az egyik pap autójába pakoltak, és amikor keresztül hajtottak a Svájci Gárda ellenőrző pontján, az egyik pap egy szélesre nyitott újsággal takarta el a hátsó ülésen bujkáló pápát. Ezután Ovindoliba, egy közép-itáliai síparadicsomba autóztak, hegyeken és városokon át, gondosan betartva a sebesség határokat. 

Amikor megérkeztek, kiválasztottak egy kihalt lejtőt, ahol a pápa egész nap síelhetett. Visszafelé az autóban a pápa mosolyogva mondta: "Megcsináltuk!" Ez volt a sok szökés közül az első.

Eleinte senki - beleértve az újságírókat és a vatikáni hatóságokat - sem tudott a hegyi túrákról. Továbbá furcsa, de sokáig nem is ismerte fel senki a pápát. Bár igaz, úgy öltözött mint bármelyik síelő - sídzseki, svájcisapka, napszemüveg - és a felvonóra várva beállt a sorba a többiekkel.

Egy 10 éves kisfiú volt az egyik azok közül, akik először felismerték. A fiú lemaradt a családjától és a pápa kisérőitől érdeklődött, hogy nem látták-e, merre mentek. Az egyik pap megmutatta neki az utat, ám ebben a pillanatban megérkezett a pápa a lejtő aljába. A fiú megdöbbenve bámult, aztán rámutatott János Pálra és elkezdett ordítozni: "A pápa! A pápa!"

Az egyik kísérő gyorsan félbeszakította és felhívta a figyelmét, hogy jobban tenné ha inkább sietne mielőtt szemelől téveszti a csoportját. 

A fiú elsíelt, a pápa és a többiek pedig visszasiettek az autóhoz és Róma felé vették az irányt mielőtt nagyobb baj történik.

Eddig a történet, amit a Catholic News Service portálon találtam.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gombapresszo.blog.hu/api/trackback/id/tr581319727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása