ez itt minek?

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

csittcsatt


[ Copy this | Start New | Full Size ]

utolsó kommentek

  • Frady Endre: @tomii: A focimeccset is élőben jó közvetíteni, mert másnapra már uncsi, hiszen tudom a végeredmén... (2012.11.29. 10:13) adásposzt / november 27.
  • rami19980402: vagyis 97-es! (2011.08.10. 12:03) 200 írás / update
  • rami19980402: a régi 1992-es 200ft-os pénzérmének mennyi az értéke kb.?? választ szeretnek minél elöbb!! köszönö... (2011.08.10. 12:01) 200 írás / update
  • ColT: Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből... ...de mibe fogadjuk, hogy az jön... (2011.05.31. 13:54) A világ vége
  • Amigarockwell: Nem szokásom kommentelni, de nehogy má!!! Az a baj, hogy semmit nem tudsz a Carmen zenéjéről! Mégh... (2010.06.11. 17:27) Kismalac, kismalac engedj be...
  • Utolsó 20

Jégkorong VB / élménybeszámoló 1.

2009.05.14. 00:46 tomii

Voltam annyira elővigyázatlan, hogy Bíró nevű olvasónknak - aki nem várta meg, míg Tibi megszervezi az utat, magától is kiutazott a jégkorong VB-re - felajánlottam, hogy írjon egy beszámolót, hadd halljuk elsőkézből, mi várt volna ránk, ha nem Tibin múlik és kijutunk mi is. Egy kisregény írt! (Na jó, majdnem.) Így aztán rövidítve, két részben közöljük.

Hősünk rendszeres látogatója jégkorong eseményeknek, több világbajnokságon, sőt egy Olimpián is részt vett már, így nem érdektelen, ahogy a szurkolói trendekről illetve szokásokról ír:

"A hokisport kínosan igyekszik elnyerni/megtartani a „családi sportrendezvény” kitüntető címet. Ide szokás gyerekeket hozni, akik vagy jól érzik magukat, vagy elalszanak, de nem érik őket még audiovizuális inzultusok sem. Egy hokimeccsen a nézőtéren nincs összetűzés, mindenki bátran viselheti a csapata mezét, mert nem szokás a meccs előtt/után megtámadni senkit a mez miatt. A verekedések szigorúan a jégen maradnak. Egy hoki világesemény olyan, mint egy nagy dzsembori.

Az általam eddig meglátogatott hoki-világesemények egyik legjellemzőbb résztvevő-típusa a gazdag országból érkezett középkorú ősdrukker. Ismertetőjegyei: válogatott- vagy klubmez, bérlet a torna összes meccsére (és ezt évekre visszamenőleg be tudná mutatni), sör a kézben, minden szünetben és meccsek között is könyöklés a büfénél és kvaterkázás a hasonszőrűekkel. Sokszor annyira belejönnek ebbe a szerepbe, hogy max. a saját csapat meccsei kedvéért hagyják el a sörlelőhelyet.
Ha Kanada részt vesz a rendezvényen, az nagyon jól észlelhető: egyrészt Kanada a hokiban olyan, mint Brazília a fociban, azaz a helyiek is özönlenek a meccseikre szép piros mezeikben, másrészt viszont mindig van egy 10-30 fős tinédzser-csapat, akik kiabálva ill. sikongatva, (sajnos csak a fiúk) kifestett félmeztelen felsőtesttel, zászlóval stb. biztatják a csapatot, és borzasztó jókedvűek. Az amcsiknak és a svédeknek is láttam már hasonló különítményeiket. Az oroszokról az terjedt el, hogy ha ők játszanak, akkor az a jegyüzérek paradicsoma, mert bármennyi jegyet bármennyiért el lehet adni nekik. Ennek ellenére nem tűnnek hűvös milliárdosoknak: bár nem túl szervezetten, de hangosan biztatják a csapatukat, helyenként még sarlóval-kalapáccsal vagy népviseletben is. 

De nekem legjobban a lett szurkerek jönnek be: ők sokan vannak és szerintem még este sem veszik le a mezüket. Mi mászkáltunk mindenfelé most Svájcban, de bármelyik pillanatban feltűnhetett egy sarkon, egy szuvenírboltban vagy egy függőleges jégfalon egy bordó-fehér lett mez a gazdájával."

Akkor a lettek a jégkorong japán túristái. De mi a helyzet a magyar szurkolókkal? - kérdezhetnénk most már joggal így a huszonnyolcadik bekezdés után.
 




"Ami ebben a svájci hoki VB-ben magyar szempontból a legérdekesebb volt, az a tömeges szurkolói részvétel: eddig is mentek magyarok A csoportos VB-re, de ha felvették a magyar mezüket, az olyan egzotikumként tűnt fel, mint az afrikai sífutók. És most ráadásul lett egy kemény mag is hangadókkal és dobokkal, ami nagy lendületet adott nekünk is, akik nem feltétlenül úgy mentünk ki, hogy végigüvöltjük a meccseket. A jelentős részvétel a válogatott teljesítménye mellett a jégkorong blognak is köszönhető, ami fórumot adott az önszerveződésnek, és folyamatosan gerjeszti a hoki iránti rajongást. Jónéhány korábbi hazai rendezésű Div. 1-es VB-meccsen nem volt olyan magával ragadó szurkolás, mint itt, Svájcban.
Volt még egy tényező, ami a magyar tábor nagyfokú összesűrűsödéséhez hozzájárult: a jegyárak. A csoportkör meccseire egy állójegy 49 svájci frank volt, míg az olcsóbbik ülőjegy 89 CHF. 200-zal lehet szorozni, és akkor azt még 3-mal: ennyibe került minimálisan a magyar csoportmeccsek megnézése. Ezek után az állóhelyek 70-90%-át mi foglaltuk el."
 
A magyar-szlovák mérkőzés, mint olvashattuk itthon, néhány szurkoló fejében okozott kisebb zűrzavart.  

"Kedvenc jelenetem ebben a témakörben az a madárcsontú, turulfejű ősmagyar vérünk, aki zászlónkat magasba emelve masírozott fel-alá a büféknél a magyar-szlovákot megelőző kanadai-belorusz meccs egyik szünetében, a népszerű „szemét szlovákok, nincs is hazátok!” rigmust óbégatva. Az egyik nagydarab finn törzsdrukkernek annyira megtetszett, ahogy a kisember biztatja csapatát (hitte ő), hogy magához ölelte és megtutujgatta. Emberünk aztán szabadult az északi rokontól, nem értette a helyzetet és óbégatva tovább botorkált.

Mi a szlovák állóhely mellett voltunk, akik a csapatuk biztatása mellett mutogatták a tíz ujjukat is nekünk és ment is a „Deset, deset!” – mármint hogy ennyi gólt fogunk kapni. Ez a kórus nagyon megerősödött, amikor kb. a 2. percben már másodszor mentek át a teljes védelmünkön, mert a másodikat be is vágták. És nagy csend lett, amikor 2 gólos hátrányból kiegyenlítettünk 3:3-nál a 3. harmadban, hogy aztán a vége előtt 13 másodperccel hangrobbanás legyen és ők is egymás nyakába boruljanak a lelátón, csakúgy, mint a szlovák csapat a jégen. A vereség ellenére ez nagyon nagy pillanat volt: látszott, hogy óriási blamától menekültek meg. 
 
A két tábor közötti hangerőkülönbséget jól mutatja ez a felvétel a csapatok bevonulásáról:


 
Meccs végén aztán kivonultunk, közben pacsiztunk a szlovákokkal, hátbaveregettük egymást, váltottunk néhány szót, sok sikert kívántunk egymásnak és gondolom, néhány sör is lecsúszott együtt – de mi ebben már sajnos nem tudtunk részt venni, mert tekerni kellett, hogy elérjük az éjszakai vonatunkat."

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: hoki vb

A bejegyzés trackback címe:

https://gombapresszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1001120505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása