ez itt minek?

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

csittcsatt


[ Copy this | Start New | Full Size ]

utolsó kommentek

  • Frady Endre: @tomii: A focimeccset is élőben jó közvetíteni, mert másnapra már uncsi, hiszen tudom a végeredmén... (2012.11.29. 10:13) adásposzt / november 27.
  • rami19980402: vagyis 97-es! (2011.08.10. 12:03) 200 írás / update
  • rami19980402: a régi 1992-es 200ft-os pénzérmének mennyi az értéke kb.?? választ szeretnek minél elöbb!! köszönö... (2011.08.10. 12:01) 200 írás / update
  • ColT: Nem láttam még a filmet, szerintem ez is kimarad az életemből... ...de mibe fogadjuk, hogy az jön... (2011.05.31. 13:54) A világ vége
  • Amigarockwell: Nem szokásom kommentelni, de nehogy má!!! Az a baj, hogy semmit nem tudsz a Carmen zenéjéről! Mégh... (2010.06.11. 17:27) Kismalac, kismalac engedj be...
  • Utolsó 20

Mona Lisa hóesésben

2009.03.25. 10:00 tomii

Nem lennék igazi tanító mesteretek, ha hagynám, hogy ebben a vizuális tudatlanságban fulladozzatok sokáig, ezért most bele rágom a szátokba az általam alkotott Mona Lisa jelentőségének főbb ismertető jegyeit. 

Előszöris, a másolatok kora lejárt, tele a padlás a sok repróval. Ha valaki másolatot szeretne készíteni, az ne az ecsetével babráljon, hanem a fénymásoló gombjával. Tibi Mona Lisája egy másolat. Jelzi ugyan valamiféle kézügyesség és/vagy látás meglétét, de az "ügyes keze van a gyereknek" mondatokon illik hat éves korra túl lenni.

Ezzel szemben ott az én festményem, a maga számtalan meglepetésével, újraértelmezésével és életigenlésével!

Nézzük csak a mosolyát!
Leonardo kollégának is sikerült már belefestenie valami olyat, ami előtt értetlenül áll azóta is a világ, de én még ennél is tovább mentem! A már meglévő sejtelmbe, anélkül, hogy abból bármit is elveszítettünk volna, belecsempésztem egy kis születési rendellenességet is. Aki nem próbált még ilyet, az nem tudja, mekkora feladat.

És azok a szemek!
Tibi és Leonardo Mona Lisáinak tekintete feltűnően semmitmondó, fókuszálatlan, mondhatni vizenyős. Viszont ha az enyémre nézel, beleszédülsz. Mert az én Lisám míg az egyik szemével szúrósan téged figyel, addig a másikkal az udvart fürkészi, ezzel becsempészve a képbe valamiféle "nicsak ki közeleg ott sárga felöltőben, csak nem az apám?" hangulatot. 

Legközelebb mesélek a mellszőrzetnek a kompozícióban betöltött szerepéről is.

Végezetül a hóesésről. Azt vettem észre, hogy a művészek festményeiken betegesen keresik a steril helyszíneket, a temperált időjárási körülményeket. Nem veszik észre, hogy ezzel lemondanak egy további lehetőségről, hogy odaszögezzék a bámész nézők tekintetét a képre. Ezért választottam én a bíbor égen zuhogó óriásszemű hóesést háttérnek.

Olyannyira megszerettem ezt a megközelítést, hogy szándékom egy egész sorozatot készíteni hasonló koncepció mentén. A sorozat munkacíme: Klasszikusok hóesésben. Asorozat második darabjának el is készült már a vázlata, melyet most megmutatok nektek. A címe: A hóeséstől megrettent ló.

 

3 komment

Címkék: szavazás monalisa

A bejegyzés trackback címe:

https://gombapresszo.blog.hu/api/trackback/id/tr281024179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BassJazz · http://www.myspace.com/olahzoltan 2009.03.25. 17:17:12

A leírás olvasása után jobban szerethető Tomi Mona képe, ez biztos! "A hóeséstől megriadt ló" szívhez szóló, egyben találó cím! Árad egyfajta "szomorúsággal teli vidámság" a képből. A ló arca szomorú, de szemei vadak! A színhasználat fantasztikus, az ilyen színkavalkád merész használata, csak az igazi mesterek sajátja. Egyszerre tesz csendes depresszióssá (talaj és ló színei). és és kerget az őrületbe (ég-gömbhólabdacs szín, és formai ellentét). Gratulálok Tomi!

Uwa 2009.03.25. 17:21:28

Na jo. Mostmar kerunk egy piros alapon feher pottyos gombat, elvegre latszik az osszes festenyen a tudatalatti gomba imadat. Bar az is lehet hogy a tulzott fogyasztas az :D

BassJazz · http://www.myspace.com/olahzoltan 2009.03.25. 17:22:00

Elnézést a hibákért, természetesen megrettent a ló! Mindig gyorsabban gépelek egy fokkal, mint ahogy kellene...